Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για τις αντικειμενικές – Μετέωρος ο ΕΝΦΙΑ

Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ για τις αντικειμενικές – Μετέωρος ο ΕΝΦΙΑ

Τα πάνω κάτω φέρνει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε πως οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρέπει να αναπροσαρμοστούν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως προκύπτει πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις προηγούμενες αντικειμενικές αξίες και, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, για να κριθεί αντισυνταγματικός αρκεί μια απλή προσφυγή στα δικαστήρια.

Αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης, αργά το βράδυ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 4446/2015 απόφασή της, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ακύρωσαν την παράλειψη της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση την 21η Μαΐου 2015.

Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Πηγή: www.news.gr

Σχολιάστε

*