«Βασιλιάδες» της φοροδιαφυγής οι ταξιτζήδες – Έχουν 2 ταμειακές, χωρίς η μία να έχει δηλωθεί στην εφορία

Βασιλιάδες» της φοροδιαφυγής οι ταξιτζήδες – Έχουν 2 ταμειακές, χωρίς η μία να έχει δηλωθεί στην εφορία

Όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και υποχρεώσεις, λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών
Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να περιορίσει το «μαύρο» και αδήλωτο χρήμα έτσι ώστε να ελαφρύνει τα συνήθη υποζύγια όπως είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ.) είναι έτοιμη να ριχθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το βασικό «όπλο» της υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικείμενη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που να σημειωθεί προβλέπονταν σε νομοσχέδιο του 2011 αλλά ποτέ δεν προχώρησε η υλοποίηση της, με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να χάνουν τουλάχιστον 9 δισ ευρώ από ΦΠΑ το χρόνο, όταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεισφέρουν 8 δισ ευρώ στα κρατικά ταμεία από φόρο εισοδήματος το χρόνο.
Το επόμενο «όπλο» είναι η χρήση μηχανημάτων POS.
Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει υποχρεωτική η χρήση τους σε έναν επαγγελματία που θα κάνει έναρξη με το νέο έτος.
Το επιτελείο της Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ. που παρακολουθεί τις εφαρμογές και την αποτελεσματικότητά τους θωρεί ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα κατά της φοροδιαφυγής.
Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν η πολιτική ηγεσία όπως και το προσωπικό του υπουργείου θα δώσουν από κοινού τη «μάχη», ενώ θεωρούν βέβαιο ότι η στρατηγική αυτή θα υλοποιηθεί διότι υπάρχει κυβερνητική βούληση.
Τα στοιχεία που έχει η υπηρεσία στα χέρια της και αφορούν τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών πραγματικά προκαλούν σοκ.
Τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα με αποτέλεσμα ο ελεύθερος επαγγελματίας όχι μόνο δεν συνεισφέρει στα φορολογικά βάρη αλλά καταφέρνει να λαμβάνει επιστροφή χρημάτων από την εφορία.
Η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών που παίρνει… βραβείο φοροδιαφυγής είναι οι ιδιοκτήτες ταξί.
Το πιο εντυπωσιακό σύμφωνα με τους ειδικούς του Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ. είναι ότι όλα τα ταξί έχουν ταμειακές μηχανές και δίνουν απόδειξη στον πελάτη.
Ο άνθρωποι της τεχνολογίας λένε ότι είναι δώρο-άδωρο η απόδειξη, αφού στην ουσία είναι παράνομη διότι με άλλη τεχνική παρέμβαση σβήνεται η συναλλαγή από τη μνήμη της ταμειακής μηχανής.
Η παρέμβαση γίνεται με το άνοιγμα της πόρτας ή με το πάτημα ενός μπουτόν , που μπορεί να είναι σε εμφανές ή κρυφό σημείο.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία αναφορικά με τα έσοδα και τα έξοδα πραγματικά θυμίζει το τίτλο γνωστής αμερικανικής ταινίας «Πιάσε Με αν μπορείς».
Το υπουργείο Οικονομικών είναι αρκετά πιθανό να καταλήξει στην υποχρεωτική εφαρμογή των Pos για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το μέτρο θα εφαρμοσθεί σε τουριστικές περιοχές και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων.
Να σημειωθεί ότι υπηρεσιακοί παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα από τη μάχη της φοροδιαφυγής και συμπληρώνουν ότι δεν μπορεί να σηκώνουν τα φορολογικά βάρη οι ίδιες κοινωνικές ομάδες.
Τέλος να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ. έχει φτιάξει εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) που δίνει πληροφορίες στους καταναλωτές και φορολογούμενους ποιες ταμειακές μηχανές είναι οι νόμιμες σε ένα κατάστημα.
Όταν ένα κατάστημα έχει δυο μηχανές συνήθως η μία δεν είναι δηλωμένη στην εφορία, έτσι δίνει απόδειξη που δεν έχει καμία νόμιμη ισχύ για τον πελάτη, ο οποίος όμως την κρατά για να χτίσει το αφορολόγητο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]

www.bankingnews.gr

Σχολιάστε

*