Οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν ήδη το Grexit

5be0c677c6234e75877d8a20075e10a9

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν ήδη το Grexit

Η συζήτηση για το Grexit, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση του ευρώ, δείχνει να έχει μπει στο περιθώριο, ωστόσο ένα άλλο Grexit βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για τη “μεγάλη φυγή” εκτός της ελληνικής επικράτειας των επιχειρήσεων που αντιδρούν στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στα χρόνια της κρίσης και αναζητούν ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα στις γειτονικές χώρες ή ακόμη και στη Βόρεια Ευρώπη.

Η έντυπη έκδοση του περιοδικού Economist φιλοξενεί μια ενδελεχή ανάλυση για τις τάσεις στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν την «αιμορραγία» που υφίσταται η καθηλωμένη στην ύφεση και στασιμότητα οικονομία.

“Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις, απεγνωσμένες για χρήματα, πιέζουν τις επιχειρήσεις, παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η πρακτικά τις οδηγεί σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Αλβανία», αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός της ύφεσης και της αύξησης της φορολογίας υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει σε “λουκέτα” ή αποχωρήσεις από την Ελλάδα περίπου 200.000 εταιρείες. Μεταξύ 2009 και 2014 τα φορολογητέα κέρδη που έχουν δηλωθεί από τα νομικά πρόσωπα έπεσαν πάνω από πέντε δισ. ευρώ.

Χωρίς να υπάρχουν ακριβή στοιχεία, εκτιμάται ότι 10.000 ελληνικές εταιρείες μετακόμισαν στο εξωτερικό, ενώ σε πρόσφατη μελέτη εμφανίστηκε το ένα τρίτο των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι είτε έφυγαν είτε σκέφτονται να φύγουν από την χώρα.

Το δημοσίευμα αναφέρει και παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που κράτησαν μεν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, αλλά μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό (ΦΑΓΕ, Coca Cola, Βιοχάλκο), με τις δύο τελευταίες να υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων.

Στον αντίποδα, σημειώνει ο  Εconomist, άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, μείωσαν ή κράτησαν χαμηλά τη φορολογία των επιχειρήσεων για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Π.χ. στην Πορτογαλία τα έσοδα από τη φορολογία τους παρέμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πριν την κρίση.

Η Ελλάδα όμως αύξησε τους συντελεστές από το 20% το 2012 σε 29% το 2015, παρά την αντίθεση των δανειστών της και ειδικά του ΔΝΤ. Ο αντίστοιχος συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10%, στην Κύπρο 12,5% και στην Αλβανία 15%, με τις χώρες αυτές να υποδέχονται με χαρά τις εταιρείες που φεύγουν από την Ελλάδα.

“Αν η Ελλάδα συνεχίσει έτσι, δε θα μείνουν και πολλές επιχειρήσεις ή κέρδη για να φορολογηθούν”, καταλήγει το περιοδικό.

22/2/2016
Πηγή : www.thetoc.gr

Σχολιάστε

*