Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις 100 δόσεις

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις 100 δόσεις

Η εφορία θα δείξει τα δόντια της πολύ σύντομα σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους με τη… σωτήρια ρύθμιση των 100 δόσεων.

Οι επόμενες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες είναι πολλές και μεγάλες, θα πρέπει να εξοφληθούν εγκαίρως ή να ρυθμιστούν εκ νέου με την πάγια ρύθμιση προκειμένου οι οφειλέτες να μην αποβληθούν από τις 100 δόσεις. Στο πλαίσιο των αλλαγών στη νομοθεσία για όσους έχουν ρυθμίσει οφειλές τους που επέβαλαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών το περασμένο Φθινόπωρο με τα πακέτα προαπαιτούμενων για την εκταμίευση προηγούμενων δόσεων του ελληνικού προγράμματος.

Οι θεσμοί θεώρησαν ότι η αρχική μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων ήταν ο ορισμός του ηθικού κινδύνου καθώς έδινε κίνητρα ακόμη και τους συνεπείς φορολογούμενους να αφήσουν απλήρωτους φόρους ή ακόμη και νέες οφειλές για όσους είχαν ρυθμίσει προηγούμενες.

Η βασική αλλαγή που έγινε στη ρύθμιση είναι η σκλήρυνση της στάσης της εφορίας σχετικά με την δυνατότητα καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών. Με όσα ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν έως το τέλος Ιουνίου, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται όταν ο φορολογούμενος δεν εξοφλήσει κάποια νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από την λήξη προθεσμίας πληρωμής τους.

Από την 1η Ιουλίου, όμως, η προθεσμία για την πληρωμή των νέων φορολογικών οφειλών μειώνεται στις 15 ημέρες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένας φορολογούμενος που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει προκειμένου να μην τη χάσει και όλο το ποσό να γίνει απαιτητό με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ενεργοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρος εισοδήματος (που λήγει στις 31 Ιουλίου) , έως τις 15 Αυγούστου.

Με το σημερινό καθεστώς είχε διορία έως τις 31 Αυγούστου. Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου η σχετική διορία μηδενίζεται. Δηλαδή για να μην χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων ο οφειλέτης θα πρέπει πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής μιας νέας οφειλής να την εξοφλήσει ή να την ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Πηγή: www.capital.gr

Σχολιάστε

*