Σε νέα μέγγενη φόρων η χώρα

h

νέα μέγγενη φόρων η χώρα
Τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, αλλά και τη δραματική αύξηση μήνα με τον μήνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αποδεικνύουν το προφανές. Ότι, δηλαδή, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί. Πλέον τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και για τους πολίτες και για τα δημόσια ταμεία, επαναφέροντας σενάρια στάσης πληρωμών. Κάτι που βεβαίως συμβαίνει, αν σκεφτεί κανείς ότι το κράτος δεν επιστρέφει παρά μετά από πολλούς μήνες τους φόρους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και παρά το γεγονός ότι οι επιστροφές αυτές έχουν βεβαιωθεί.
Οι πολίτες, από τις αρχές του φθινοπώρου, βρίσκονται μπροστά σε έναν κυκεώνα φόρων. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, αυξημένοι φόροι πολυτελείας, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Στην ίδια κατάσταση και οι επιχειρήσεις, που έχουν στην κυριολεξία «στεγνώσει» μετά και την αύξηση της προκαταβολής που υποχρεώνονται να πληρώσουν. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι μάζεψαν ό,τι χρήματα πήραν από τις τράπεζες, πλήρωσαν τους περισσότερους λογαριασμούς τους, αλλά πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ενα αδιέξοδο που ενισχύεται από το γεγονός ότι βομβαρδίζονται καθημερινά από ειδήσεις για εισφορές – σοκ ή για νέο φορολογικό που θα πλήξει ξανά τα συνήθη υποζύγια.
Την ίδια στιγμή το εισόδημα δεν αυξάνεται, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών. Γεννιέται επομένως το ερώτημα: Πού θα βρεθούν τους επόμενους μήνες χρήματα για να πληρωθούν φόροι και εισφορές; Από πού επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι μπορεί να αναστραφεί το κλίμα, χωρίς να καταστραφούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις;
Και πώς θα γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν κουραστεί από μια δραματική εξαετία επιβαρύνσεων και περικοπών;
Η οικονομία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Κινδυνεύει να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο φόρων και αδυναμίας πληρωμής τους. Κινδυνεύει να οδηγηθεί σε νέα αδιέξοδα. Και σίγουρα δεν βοηθά κανέναν η υιοθέτηση μέτρων που δεν φέρνουν ανάπτυξη, αντίθετα είναι υφεσιακά. Αυτό πρέπει να το προσέξει η κυβέρνηση.

 

Σχολιάστε

*