Τα 4 νέα προγράμματα για 50.000 ανέργους με αυξημένες αμοιβές

Τα 4 νέα προγράμματα για 50.000 ανέργους με αυξημένες αμοιβές

Εκτός από τα δύο προγράμματα που προκηρύσσονται τις επόμενες εβδομάδες και αφορούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (πχ μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών) το πρώτο και voucher για ανέργους ηλικίας 29 – 64 ετών το δεύτερο, η κα Αντωνοπούλου γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, άλλα δύο προγράμματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του voucher για τον Τουρισμό για άνεργους κάτω των 29 ετών, ενώ την ίδια περίοδο θα αρχίσει και η εφαρμογή ανάλογου προγράμματος για 15.000 άνεργους, νέους 18-24 ετών, σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσπάθεια που καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα θεσμοθετημένο και φερέγγυο σύστημα διάγνωσης αναγκών. Σύμφωνα με την κα Αντωνοπούλου το σύστημα αυτό «θα παράγει έγκαιρα και έγκυρα αποτελέσματα για την αγορά εργασίας που θα πληροφορούν το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων απασχόλησης».Στη συνέντευξή της η κα Αντωνοπούλου επισημαίνει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να μπουν συγκεκριμένοι κανόνες στην κατάρτιση, αλλά και να διανεμηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι, προς όφελος των ανέργων. Για το λόγο αυτό υπολογίζεται ότι από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να καρπωθεί επιπλέον κονδύλια έως 1,5 δισεκ ευρώ, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του, μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της σύζευξης των ειδικοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το πρόγραμμα voucher για ανέργους 29 – 64 ετών, που βρίσκεται στην τελική φάση της προκήρυξής του, άλλαξε εντελώς ο σχεδιασμός του, με αποτέλεσμα, οι άνεργοι που θα επιλεχθούν να λάβουν ποσό που, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, θα ανέλθει στα 5.500 ευρώ, όταν με τον αρχικό σχεδιασμό δεν θα μπορούσαν να λάβουν περισσότερα από 1.600 ευρώ.

Πηγή: www.news247.gr

Σχολιάστε

*