Φόροι: Μήνας «γολγοθάς»

Λίγο πριν το τέλος του 2015 θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία καθώς θα αφορούν στα φετινά εισοδήματα. Μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε τις αλλαγές αυτέςοι οποίες περιλαμβάνουν αυξήσεις για τα εισοδήματα του 2015.

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την καθιέρωση ενός πολύ μικρού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Ας δούμε τα άσχημα μαντάτα:

 

 • Μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να επιστρέψει τελικά η διάταξη για την αύξηση των φόρων στα ενοίκια. Άλλωστε στον νέο προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 142 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα για το 2016  από την αύξηση του φόρου. Η διάταξη αυτή η οποία (προσωρινά;) αποσύρθηκε, προέβλεπε αύξηση του συντελεστή από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ  και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ και αφορά στα εισοδήματα του 2015.
 • Σταδιακή αύξηση των φόρων για τους αγρότες. Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% φέτος στο 20% το 2016 και στο 26% το 2017. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα αναζητήσει ισοδύναμα για να αποφύγει ή να μετριάσει το μέτρο, οπότε μένει να φανεί ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο.
 • Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση μαύρου χρήματος από καταθέσεις. Προβλέπεται να υποβληθούν αναδρομικές δηλώσεις εισοδήματος με φόρο έως 40% ή και 45%, αλλά και θεματικές εκπτώσεις έως 80% για όσους επαναπατρίσουν ή τοποθετήσουν τα χρήματα σε ελληνικά ομόλογα, ακίνητα ή άλλες επενδύσεις.
 • Περιουσιολόγιο. Μέσα στο Δεκέμβριο και αμέσως μετά τις φορολογικές δηλώσεις και μέσα στη φόρμα του TAXIS, οι πολίτες θα μπουν για να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
 • On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ. Η διαδικασία θα ανακονωθεί τον Δεκέμβριο και η πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1.1.2016.
 • Κίνητρα γα τη χρήση πλαστικού χρήματος. Από 1.1.2016 θα μετράνε μόνο οι δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά, για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου. Ίσως όμως να απαιτηθεί να ξεπερνούν το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος, που απαιτείτο ως τώρα για την έκπτωση των 2.100 ευρώ.

 

Οι αλλαγές του 2016

 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν άλλες επτά αλλαγές, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

 

 • Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
 • Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
 • Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.
 • Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 • Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
 • Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
 • Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

 

reporter.gr

Σχολιάστε

*